Blog

Fujifilm X-T2 | Wat een beest!

  • 30 juni 2017

Laat ik beginnen met te schrijven dat ik ontzettend tevreden ben met mijn huidige spiegelreflex camera (Nikon D750) en ik ben geenszins van plan dit apparaat op korte termijn te vervangen. Maar met deze camera fotograferen tijdens een (lange) wandeling vind ik geen fijne combinatie, het is namelijk best een gesjouw. Camera en objectief wegen samen bijna 2 kg. Voor een paar uur durende opdracht is dit prima. Maar tijdens een wandeling ervaar ik dit gewicht als een lastige irritante ballast.

Ik word steeds nieuwsgieriger naar wat er tegenwoordig in de markt verkrijgbaar is aan lichtere camera’s zonder concessies te willen doen aan kwaliteit. Onlangs mocht ik een weekje op pad met een Fujifilm X-T2 met 18-55 objectief. Ik kan je verklappen, na een korte gewenningsperiode werd dat een feestje. De X-T2 is een klein hoekig doosje. De grip is een stuk minder comfortabel dan dat ik gewend ben. In eerste instantie is het zoeken naar de knopjes maar de bediening is eenvoudig en uiterst intuïtief. Na korte tijd kon ik het apparaat blindelings bedienen. Vooral het kleine joystickje aan de achterzijde maakt dat je snel en nauwkeurig door de menu’s kunt navigeren of het scherpstelpunt snel kan wijzigen. De elektronische zoeker is snel, helder en scherp, dus geen traag opbouwend beeld zoals je dat bij oudere type camera’s met een elektronische zoeker vaak tegen kwam. Het heldere beeld wekt wat verwarring op wanneer je bij weinig licht gaat fotograferen Het lijkt alsof er veel licht is. De gevoeligheid is in te stellen met een grote draaiknop aan de bovenzijde van de camera, de sluitertijd met een wieltje aan de achterzijde en de diafragma opening met een ring op het objectief. Dat laatste voelt lekker retro aan. De camera voelt zeer degelijk aan. De programmeerbare functietoetsen zijn verzonken weggewerkt, een beetje te goed weggewerkt vind ik. Je voelt de knoppen minder goed waardoor je toch even moet kijken of je vinger op de goede positie drukt. En voor je het weet is dan hèt moment net voorbij. Aan de achterzijde vind je een duidelijk afleesbaar en in verticale en horizontale richting kantelbaar schermpje. Hartstikke handig tijdens fotograferen bij laag standpunt. Het schermpje is geen aanraakscherm. Persoonlijk vind ik dat prima. Ik bedien een camera bij voorkeur via echte knoppen. De autofocus reageert snel en nauwkeurig.

Maar waar ik echt heel verliefd op ben geworden is de compactheid in combinatie met de beeldkwaliteit van deze camera. In tegenstelling tot een flinke rugzak volstond nu een klein schoudertasje. Het belangrijkste is natuurlijk de kwaliteit van de beelden. Daar gaat het tenslotte om……en daar werd ik ook buitengewoon blij van. Ongelooflijk wat er uit zo’n klein doosje komt. Een hele kleine teleurstelling was de ruis bij hogere iso waarden. Over deze eigenschap ben ik wat minder lovend, er wordt meer ruis gegenereerd dan dat ik gewend ben van mijn D750. Waarschijnlijk komt dit door het verschil tussen een APS-C en FX sensor. Anderzijds was de ruis ook netjes met Lightroom te verwijderen. Ik heb alleen in RAW gewerkt, dus over de kwaliteit van JPG rechtstreeks uit de camera kan ik niets zinnigs zeggen. Maar die is naar verluidt ook uitstekend.

Ik ben een week in Nederland aan het rondreizen geweest. Vlissingen, Delft en Diergaarde Blijdorp heb ik bezocht om de X-T2 eens lekker aan de tand te voelen. Het voordeel van een kleine camera is dat je vrijwel overal ongemerkt kan fotograferen. Je valt niet op, mensen zien je niet als een fotograaf maar vooral als een toerist die kiekjes schiet. Dat geeft een extra vrijheid, vooral bij straatfotografie is dit erg nuttig.

Het batterij verbruik is een aandachtspunt. Een dag intensief fotograferen ‘kost’ twee volledig opgeladen batterijen (origineel Fujifilm). Om te voorkomen dat je zonder stroom komt te staan zou ik bij aankoop van deze camera meteen een extra batterij aanschaffen.

Een X-T2 met 18-55 OiS F 2.8-4 kost op dit moment ongeveer €2000,-

Het kleinere zusje, de X-T20 (zelfde sensor!) kost met hetzelfde objectief ongeveer €1200,-

De X-T2 is deze prijs absoluut waard. Deze camera staat op mijn verlanglijstje. Want de X-T2 heeft een weekje naar me geflirt en ik ben er smoorverliefd op geworden. In het kleine zwarte doosje huist een beest van een camera.

Ga ik mijn reserve camera (D7000) inruilen voor een X-T2 of X-T20? Ik ben er nog niet uit. Maar iets in me zegt dat dit vroeg of laat toch een keer gaat gebeuren.

Of ik ga op zoek naar een camera sponsor…..Fujifilm wellicht?