In 1901 werd de eerste steenkool uit de bodem van de Belgische Kempen gehaald. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van 7 steenkoolmijnen, Winterslag, Beringen, Eisden, Waterschei, Zwartberg, Zolder en Houthalen. De kolenproductie kende haar hoogtepunt na de tweede wereldoorlog en vormde de basis van de economische ontwikkeling van België. Eind jaren vijftig moest de steenkool winning de concurrentie aan met goedkopere energiebronnen zoals olie en gas. Sluiting van de mijnen werd uiteindelijk onvermijdelijk. De laatste Limburgse steenkool werd op 30 september 1992 in Zolder naar boven gehaald. In tegenstelling tot de mijnbouw in Nederlands Limburg zijn de sporen van het mijn verleden in Beringen nog in volle glorie aanwezig. Je kunt er een bezoek brengen aan het mijnmuseum. De gebouwen van de voormalige mijn zijn te bezichtigen onder leiding van gidsen (voormalig medewerkers van de mijn). De verhalen die deze mannen vertellen zijn indrukwekkend en geven een goed beeld onder welke zware omstandigheden de mijnwerkers hun taak uitoefenden.
Op dit moment vinden er nog steeds werkzaamheden plaats om de oude gebouwen in oude glorie te herstellen.
Met een groepje fotograferen mocht ik een bezoek brengen aan deze locatie. Een impressie van dit bezoek kan je bekijken in de bijgevoegde serie foto’s.
Hou je van (ook voor Nederland) belangrijke geschiedenis, ben je nieuwsgierig hoe de mijnbouw functioneerde of ben je geinteresseerd in bijzondere industriële architectuur. Breng dan zeker eens een bezoek aan deze bijzondere locatie.
Meer informatie is verkrijgbaar via de website van Mijnmuseum Beringen.